Διαδικτυακές συνεδρίες

Προσφέρουμε συνεδρίες ψυχοθεραπείας διαδικτυακά όταν αυτό ενδείκνυται θεραπευτικά και εξυπηρετεί τους στόχους του παιδιού ή της οικογένειας που μας επισκέπτονται. 

Η διεξαγωγή διαδικτυακών συνεδριών δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός ψυχοθεραπευτή παρά τα πιθανά γεωγραφικά και φυσικά εμπόδια. Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής, αλλά και λόγω του ότι αναμφισβήτητα βοήθησε πολλές οικογένειες στη διάρκεια της πανδημίας, όταν η συνάντηση δια ζώσης δεν ήταν εφικτή.

Είτε εργαζόμαστε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, ως ψυχοθεραπευτές ξέρουμε ότι η επιμονή μας και η προσπάθειά μας να αντέξουμε και να κατανοήσουμε πολύπλοκες ψυχικές καταστάσεις βοηθάει τις οικογένειες και τα παιδιά που μας επισκέπτονται.

Η αξιολόγηση της καταλληλότητας του διαδικτυακού πλαισίου για ένα παιδί πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και με γνώμονα τις ψυχικές και αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού. Πολλά παιδιά και νέοι το βρίσκουν δύσκολο να κάνουν ψυχοθεραπεία στον προσωπικό τους χώρο που συχνά είναι το υπνοδωμάτιό τους. Ίσως αισθανθούν ότι ο θεραπευτής εισβάλλει σε έναν προσωπικό χώρο και μπορεί ακόμη να «δει» πράγματα που το παιδί θα μπορούσε να έχει αποκρύψει ή να μην έχει μοιραστεί. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία να οριοθετηθούν σε έναν συγκεκριμένο χώρο χωρίς τη φυσική παρουσία ενός ενήλικα, ενώ συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των συνεδριών. Η επαφή μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου διαταράσσεται όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στη σύνδεση και αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο όταν κανείς νιώθει ευάλωτος ή μοιράζεται ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. 

Επιπρόσθετα, στις διαδικτυακές συνεδρίες  ο θεραπευτής έχει περιορισμένη δυνατότητα να παρατηρήσει ενδείξεις ή συμπεριφορές που δεν εμφανίζονται στο πλαίσιο της οθόνης. Τέτοιες ενδείξεις μπορεί να αποτελούν: μείωση βάρους, παραμέληση της εικόνας, υπερκινητικότητα και σωματική ένταση.

Για τους λόγους αυτούς, οι διαδικτυακές συνεδρίες ψυχοθεραπείας είναι εφικτές όταν δεν υπάρχουν παράγοντες υψηλού κινδύνου και παρέχεται ένας σταθερός και ιδιωτικός χώρος για τις συνεδρίες. Η υποστήριξη της οικογένειας είναι απαραίτητη για την τήρηση αυτών των συνθηκών.